Varifrån kommer föremålen på kluemarket?

Kluemarket bevakar Blocket, Tradera och mängder av Facebook grupper där folk säljer egna egodelar. Nya annonser som matchar våra kriterier på kvalité läggs upp på kluemarket timmvis.

Vi plockar bort alla sålda föremål regelbundet, och därmed är annonser på kluemarket garranterat färska och aktuella.

Hur köper jag ett föremål jag gillar?

Tryck på köp knappen under föremålets beskrivning.

Om föremålet kommer från en Blocket annons kommer du att skickas till annonsen och du får kontakta säljaren där, som vanligt med Blocket.

Om föremålet säljs av en privat person på Facebook blir du skickad till personens säljpost i motsvarande Facebook grupp där du kan chatta direkt med säljaren. Om du inte är medlem i gruppen och den inte är öpen för allmänheten kommer du behöva ansöka om medlemskap först för att nå till säljaren.

Vad betyder stämplarna med hjärtat och kronan?

Våra kunniga experter går regelbundet igenom annonserna som vi hämtar från Facebook grupper och Blocket och väljer ut de som är extra intressanta. Det handlar oftast om att föremålet har bevisat värde, är äkta, en fynd eller av särskilt spännande natur. Dessa föremål stämplas med ett hjärta och visas bland de första när du söker på kluemarket.

Annonser stämplade med en röd krona betyder att föremålet har granskats och beskrivits av Klues egna experter, vilket medger samma garantier på kvalité, äkthet och pris som du skulle få på klassiska auktionshus, fast till betydligt lägre kostnad för både säljaren och köparen. Läs mer om hur du kan själv sälja på kluemarket.

Vem är Klues experter?

Vi jobbar endast med välrenommerade experter med erfarenhet från olika föremålskategorier. Bland våra experter återfinns bl.a. antikhandlare och experter med erfarenhet från auktionshus, gallerier etc. 

Hur motiverar ni er prissättning?

Vi förstår att det kan finnas en skepsis till att betala för en värdering och beskrivning av värdeföremål online. 

För 120kr får du en kvalificerad experts beskrivning av ditt föremål samt en uppskattning av dess marknadsvärde, så att du själv ska kunna sälja föremålet på dina egna villkor, smidigt och enkelt i valfri kanal.

Vi vill skapa förutsättningarna för våra användare att sälja sina värdeföremål med samma nivå av expertis som auktionshusen, minus avgifter, krångel och långa ledtider. 

Hur mycket kostar det att värdera hos Klue?

En enkel värdering kostar inget. Då får du enbart en snabb prisuppskattning på ditt föremål.

För att få ett digitalt certifikat som kan användas t.ex. för att marknadsföra ditt föremål vid en försäljning, betalar du 120 kr per certifikat.

Klue-appen laddar nu ner gratis.

Vad innebär en värdering från Klue, egentligen?

Syftet med en värdering från Klue är att hjälpa var och en att skapa sig en uppfattning om vad föremål man har i sin ägo är, samt hur mycket man kan föreställa sig att det är värt.

En värdering från Klue kommer att lämnas i form av ett spann mellan två monetära värden. Spannet baseras på våra experters bästa bedömning av vad föremålet skulle säljas för på en fri marknad och experterna tar då hänsyn till faktorer som t.ex. aktuellt utbud och efterfrågan, tidigare noteringar och försäljningar och att försäljningen ska ske relativt fort. 

Värdet är inte att jämföra med ett försäkringsvärde och certifikatet kan inte användas för att intyga äkthet eller värde i t.ex. ett arvsskifte. 

Vilken typ av föremål värderar Klues experter?

Vi beskriver och värderar föremål inom kategorierna möbler (antika och vintage), silver, konsthantverk, fashion och konst.

Hur mycket information behöver jag lämna för att kunna få ett certifikat?

Du behöver enbart skicka in bilder. Ju fler bilder du inkommer med, desto bättre. Bilderna ska helst vara tagna i dagsljus, skarpa och tagna från olika håll (framifrån/bakifrån/uppifrån/underifrån). Om det finns detaljer på föremålet är det också bra om vi får bilder på dessa (märkningar/stämplar/signaturer). Samma sak gäller eventuella skador.

Utöver bilder ser vi gärna att du lägger till mer beskrivande information om föremålets mått, kondition och eventuell kuriosa.

Ju mer information våra experter får, desto bättre beskrivningar och värderingar kan de lämna. 

När du väl skickat in din förfrågan kommer den expert som tittar på föremålet att kunna höra av sig till dig via en chat direkt i appen, ifall han/hon skulle behöva ytterligare information från dig. 

Vad ska jag göra med mitt utfärdade digitala certifikat?

Syftet med ett digitalt certifikat kan variera från fall till fall. Vi hoppas att det ska kunna användas för att inge trygghet vid en försäljning – både för dig som eventuell säljare och för den som köper ditt föremål. Tanken med certifikatet är att fungera som ett stöd vid en försäljning på valfri marknadsplats, så att du som säljare ska kunna göra en så god affär som möjligt på dina egna villkor.

Om du lägger ditt certifikats url inuti din säljannons på Blocket, Tradera och/eller i Facebook grupper som Kluemarket har samarbete med så kommer din annons att automatisk publiceras även på kluemarket.com och få del av den utökade visibilitet och relevanta publiken som kluemarket erbjuder.

Hur lång tid tar det att få en värdering?

Vi eftersträvar att lämna ett digitalt certifikat inom två arbetsdygn från att du skickat in din förfrågan.

Hur kontaktar jag Klue?

Vi nås enklast via Klue's Messenger bot på Facebook, men det går även bra att emajla oss till info@kluemarket.com.  

Vill du inkomma med en värderingsförfrågan så hänvisar vi direkt till Klue's Messenger bot eller Klue's iPhone app. I båda fallen kommer du efter att ha skickat in en förfrågan att bli tilldelad en expert som du får möjlighet att chatta med direkt via messenger eller appen.

Köper/säljer Klue föremål?

Nej, vi vill lämna en objektiv värdering och beskrivning av föremål och anser att objektiviteten gravt skulle kompromissas om vi även förmedlade föremål.

Vi rekommenderar att våra användare nyttjar befintliga marknadsplatser som driver mycket trafik (t.ex. Blocket, Tradera, Facebook eller i vissa fall ett auktionshus) för att sälja sina föremål.